Ми єдині і сильні! Ми переможемо!

Історія університету

Абітурієнтам

Головна / Новини / Події / Конференція трудового колективу: підсумки 2022 року

Конференція трудового колективу: підсумки 2022 року

22 грудня 2022 року у Блакитній залі центрального корпусу Українського державного університету імені Михайла Драгоманова відбулась конференція трудового колективу, на якій було заслухано звіт ректора НПУ імені М.П. Драгоманова, доктора філософських наук, професора, члена-кореспондента НАН України, академіка НАПН України Віктора Петровича Андрущенка про роботу за період з 01.01.2022 р. по 31.12.2022 р. та обрано кандидатури до складу Вченої ради УДУ імені М.П. Драгоманова.

У звіті Віктор Петрович зазначив, що попри війну університет працює. Щоправда, переважно у дистанційному форматі, але активно, цілеспрямовано, з повним навантаженням. І хоча якість освітніх послуг має дещо нижчі показники, все це компенсується самостійною роботою студентів, потужною науковою діяльністю викладачів.

 

Було відзначено активну організаторську роботу факультетів педагогіки (декан – Тарас Олефіренко) та психології (декан – Ірина Булах), природничо-географічного (декан – Ганна Турчинова) та фізико-математичного (декан – Микола Працьовитий), низки інших факультетів; психологічну підтримку молоді мистецькими засобами надають викладачі та студенти факультету мистецтв (декан – Василь Федоришин); продуктивну роботу спортивного комплексу університету (декан – Олексій Тимошенко, директор спорткомплексу Максим Овсієнко); ефективну протидію гібридній війні, яку практикують викладачі та студенти таких напрямів, як інформатика, політологія та соціологія, українська філологія.

Схвальним словом відгукнувся В. Андрущенко і про роботу наукового підрозділу університету (проректор – Григорій Торбін), адже було успішно завершено розробку низки наукових тем, подано заявки на нову тематику, проводено потужні наукові форуми та конференції, продовжується виконання міжнародних проєктів, активізовано наукову роботу молодих науковців (голова РМВ – Сергій Терепищий).

Відзначено також і активну залученість студентів до наукової роботи в університеті. Вони не лише беруть участь у конференціях та друкують свої публікації, але й популяризують науку серед студентства. Зокрема, 21 вересня студенти-драгомановці провели один із найзахопливіших наукових заходів «Цікава наука». Фізики, хіміки, біологи, математики, спеціалісти з робототехніки на четвертому поверсі центрального корпусу демонстрували властивості природи, світу і людини у своїх експериментах.

Значно актуалізувалась міжнародна співпраця університету із зарубіжними вишами-партнерами (проректор – Володимир Лавриненко). Вже підписано оновлену Велику Хартію Університетів; досягнено домовленостей про співпрацю з університетами Іраку; укладено  нову угоду з Варшавським університетом (Республіка Польща). Крім того, наші викладачі  активно співпрацюють з вишами Італії, Іспанії, Франції, низки інших країн світу.

Віктор Петрович підкреслив, що центром нашої роботи нині, як і завжди, є робота зі студентами. Зустріч з аспірантами першого року навчання ще раз підкреслила просту й зрозумілу істину: наша перемога – в єдності колективу, у тісній і довірливій співпраці викладачів, студентів та аспірантів. Жити, боротись і перемагати разом! Таким має бути девіз університету на період війни і далі. У червні на засіданні Вченої ради університету було нагороджено переможців конкурсу «Кращий студент-науковець-2022» НПУ імені М.П. Драгоманова. 16 лютого в університеті було проведено День єднання, згуртованості українців. Біля центрального корпусу зібралися студенти, викладачі та керівництво закладу, розгорнули Державний Прапор України та виконали Державний Гімн України. Цей день став символом консолідації українського суспільства, виявленням його стійкості, відповідальності та виваженості в думках і діях, які, як виявиться згодом, матимуть чи не вирішальне значення для існування нашої державності. 21 лютого драгоманівці вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, згадавши біля пам’ятного знаку-козацького хреста усіх тих, хто віддав своє життя на Майдані у 2014 році, відстоюючи ідеали демократії, права та свободи, майбутнє нашої країни.

Одним із провідних завдань нашого університету є популяризація та поширення вивчення української мови. Керівництво університету підтримало студентську ініціативу і 5 вересня відбулось урочисте підписання Меморандуму про співпрацю з Громадською організацією «Українська гуманітарна платформа». Метою є  підтримка Всеукраїнського волонтерського проєкту «Єдині», який захоплю мільйони людей у нашому благородному стремлінні – переходу на українську мову до кінця 2024 року! До реалізації цього проєкту  вже долучилися студенти різних курсів факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка. Саме ж підписання допоможе розширити види і формати проведених заходів, приєднати більшу кількість вчителів-волонтерів, що дозволить ще більшій кількості учасників говорити українською, діяти українською, звеличувати українське. Дякую декану Анатолію Висоцькому за прекрасну ініціативу та виховання студентів-патріотів нашої держави.

У вересні 2022 року відбулось урочисте відкриття відремонтованого й оновленого поверху педагогічного факультету. Нові ошатні аудиторії чекають на студентів. Дякую декану Тарасу Олефіренку за активний розвиток факультету.

Такі ж оновлювальні проєкти продовжують реалізовуватися на природничо-географічному факультеті (деканГанна Турчинова), де нещодавно було відкрито геологічний музей, в якому представлена колекція зразків мінералів, гірських порід та скам’янілих решток. Тепер студенти мають можливість побачити природні скарби України, її дивний світ каменю та людей, які його обробляють.

Між навчанням й волонтерством студенти відвідали чудову постановку «Кайдашевої сім’ї» І. Нечуя-Левицького, що проходила в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Підтримуючи драгомановські традиції, цього року вони взяли участь у спортивному змаганні на Кубок ректора з боулінгу. Ми пишаємося успіхами студентів у спортивних змаганнях на вітчизняних і міжнародних майданчиках. До речі, студентка факультету фізичного виховання, спорту та здоров’я Юзефович Іванна виборола Золоту нагороду в Чемпіонаті України з дзюдо; студент Павло Мічковський здобув першість у Чемпіонаті Києва з боксу.

Університет активно працює у пошуках партнерів серед установ, організацій та громадськості столиці. Серед знакових було відзначено зустріч з Блаженнійшим Митрополитом Київським і всієї України, предстоятелем Православної церкви України Епіфанієм. Особливого значення університет надає розвитку міжнародної академічної співпраці. І попри війну університет не зупинився, а продовжує розширювати світові зв’язки. Подвійний диплом, академічна мобільність, грантові проєкти, наукове стажування і багато інших заходів постійно реалізуються університетом на міжнародному рівні. До університету завітала делегація з Іраку. Тимчасовий Повірений у справах Республіки Ірак в Україні, Повноважний Міністр Д-р Таан Хуссейн Аббас Хуссейн та член ГО «Іракський Дім», директор ТОВ «СТІ» пан Аль-Мзіраві Ахмед Малік визнали високий авторитет нашого закладу та запропонували цікаві проєкти до співпраці. А наприкінці вересня кафедру ЮНЕСКО, нещодавно відкритої за допомогою президента МАН України Станіслава Довгого, відвідала технічна місія ЮНЕСКО з питань освіти. Комісія відзначила продуктивну спрямованість на розбудову дослідницького університету, впровадження наукової освіти.

У цей нелегкий для всього українського народу час намагаємося єднатися і підтримувати один одного. У цьому контексті знаковою стала зустріч з Уповноваженим з питань зниклих безвісти за особливих обставин Олегом Котенком. Зацікавлені сторони обговорили плани питання об’єднання зусиль для забезпечення захисту прав та надання інформаційної, гуманітарної, правозахисної, психологічної та соціальної допомоги родинам зниклих безвісти, полонених захисників України. В університеті відкрито офіс цієї організації.

Університет зміцнює зв’язки з провідними мистецькими та спортивними колективами держави. Нещодавно відзнаки Драгомановського вишу були вручені представникам ансамблю імені Вірського, керівник – Герой України, народний артист України – Мирослав Вантух.      Напередодні Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, делегація університету завітала до творчих й неймовірно талановитих  колективів – Національної заслуженої академічної капели України «Думка» та Національної заслуженої академічної капели бандуристів України ім. Г.І. Майбороди, привітала зі святом наших випускників, які поширюють українську культуру у світі, звеличуючи наш народ.

А зовсім нещодавно громадськість Києва, стомлена й знервована від постійних ворожих обстрілів, мала можливість відвідати блискучий концерт неперевершеного майстра слова, Героя України, професора Анатолія Паламаренка.

Неодноразово своєю творчістю, виступаючи  на різних майданчиках України, Європи і світу, зокрема і в цій залі, нас і всю Україну підтримували викладачі університету: геніальний Мирослав Вантух, знаменитий поет Андрій Демиденко, неперевершена майстриня золотого слова, професорка Тамара Стратієнко, оперні таланти Сергій Магера, Олександр Гурець, Ольга Нагорна, Володимир Гришко.

В День працівників освіти, напередодні 300-літнього ювілею уславленого українського філософа Григорія Сковороди студенти відвідали Переяславський Музей народної архітектури та побуту середньої Наддніпрянщини «Переяслав», Меморіальний музей Григорія Сковороди (Переяславський колегіум), Університет імені Григорія Сковороди. Ніщо так не об’єднує, як спільні події, емоції та враження. Саме це подрувала подорож до Переяславщини: тепла осіння погода, радість від спілкування, щирі посмішки… Мандрівка, що допомогла студентам не лише пізнати нові цікаві місця нашої країни, але й познайомитися краще один з одним, зі своїми академічними й студентськими кураторами.

І наостанок Віктор Андрущенко подякував колективу за плідну роботу, співпрацю та розуміння, а також за всебічну підтримку висловив вдячність Міністерству освіти і науки України та керівництву державою загалом.

Університет нині переходить до класичної форми організації освіти й завданням колективу є розбудувати її на найвищому європейському рівні. Цей перехід ми здійснюємо з урахуванням всіх нормативних документів, які врегульовують цю справу, а головне – з урахуванням інтересів людей – викладачів, студентів, співробітників. Драгомановська родина зміцниться.

Український державний університет імені Михайла Драгоманова має стати сучасним дослідницьким університетом.

Щиро дякуємо за музичне передноворічне вітання вокальному ансамблю «Ягідки» та оркестру Головного управління Національної поліції в Київській області.

Пресслужба університету