Ми єдині і сильні! Ми переможемо!

Історія університету

Абітурієнтам

Головна / Новини / Події / ДРАГОМАНІВЦІ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У КУЛЬТУРОЛОГІЧНІЙ ЗИМОВІЙ ШКОЛІ У ЛЮБЛЯНСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

ДРАГОМАНІВЦІ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У КУЛЬТУРОЛОГІЧНІЙ ЗИМОВІЙ ШКОЛІ У ЛЮБЛЯНСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

   Студентки та професорка Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики взяли участь у міжнародному науковому проєкті в Люблянському університеті (Словенія).

   Ця участь стала важливою подією для публічного обговорення культурологічних аспектів подій, що переживає наша країна під час дворічного повномасштабного військового вторгнення російської армії на територію України, сприяла активній дискусії з міжнародними партнерами щодо впливу війни на культурне життя українців та суспільство загалом.

 

Для участі в міжнародному проєкті були запрошені студентки та викладачки провідних культурологічно-мистецьких, історичних та філологічних центрів України: Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, Запорізький національний університет, Державний податковий університет.

zymova shkola 1

   Драгоманівський університет було запрошено до Оргкомітету, адже університет відомий академічній спільноті своєю активністю у науково-дослідницькій сфері та сучасними культурологічними розробками. Такі результати стали можливими завдяки підтримці ректора університету академіка Віктора Андрущенка, який зазначає, що культура та мистецтво – це не лише об'єкт досліджень, а й важлива складова нашої національної ідентичності. «Наш університет не лише підтримує цінності культури, але й активно сприяє їхньому розвитку та популяризації серед молодого покоління. Такі події стають чудовою нагодою для наших студентів та викладачів продемонструвати свої знання та дослідницькі досягнення, зміцнити академічні зв'язки з провідними університетами світу», – вважає Віктор Петрович.

zymova shkola 2

    Перша зустріч учасників Зимової школи відбулась в Ужгородському національному університеті, де всі присутні мали змогу познайомитись зі співорганізаторами заходу. На відкритті Школи виступили директор Центру українсько-європейського наукового співробітництва, доктор юридичних наук, професор Михайло Віхляєв та директор Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики, кандидат філософських наук доцент Сергій Русаков. Обидва спікери зазначили важливість співпраці між українськими та європейськими університетами в умовах сучасних викликів. Михайло Віхляєв розповів про наукові та освітні проєкти, які Центр організовує для українських науковців, а Сергій Русаков вказав на культуротворчу місію Зимової школи та знакову роль для науковців у сфері  гуманітарних наук, культури та мистецтва, які у своїх  дослідженнях  репрезентують сьогодення. Важливою частиною заходу стала презентація фахового видання «Культурологічний альманах», де публікуються актуальні наукові розвідки про культуру та мистецтво.

zymova shkola 3

   «За два останні роки війни ми втратили найближчих, які стали національними героями. Вони були справжніми і добре відомі - наші однокласники, сусіди, колеги», – зазначила кандидат філософських наук, професорка кафедри філософської антропології, філософії культури та культурології Лариса Осадча, яка доповіла в перший день роботи Зимової школи у Люблянському університеті на тему танатологічних викликів сучасної України, розкривши культурологічний аналіз цвинтаря як місця колективної пам'яті, кризи ідентичності та викликів створення нових ритуалів слави та вдячності.

zymova shkola 4

   У другий день презентували свої філософсько-культурологічні напрацювання студентки Драгомановського університету. Катерина Логвіненко, магістрантка спеціальності «Культурологія» розповіла про фотодокументалістику як необхідний елемент збереження колективної пам'яті цивільного населення під час війни.

zymova shkola 5

    Софія Глушкова, студентка ІІ курсу бакалаврату спеціальності «Філософія», розповіла про поезію як акт рефлексії в умовах війни. Студентка тривалий час досліджувала феномен окопної поезії, тому презентувала міжнародній спільноті меседж, що нині це потужний культуротворчий інструмент, який має потенціал зробити свій внесок у розвиток української літератури.

zymova shkola 6

    Матеріали учасників Зимової школи розміщені у збірнику наукових матеріалів, який було видано іноземним видавництвом «Baltija Pablishing».

zymova shkola 7

    У завершальний день Зимової школи відбувся перегляд кінострічки «Люксембург, Люксембург» та спілкування наживо з відомим українським режисером Антоніо Лукічем. Присутні обговорили важливість осмислення повсякденного життя українців та роль репрезентації цієї повсякденності у сучасному кінематографі.

zymova shkola 8

    Студенти та керівництво Драгоманівського університету висловлюють вдячність колегам з Люблянського університету за організацію актуальної наукової події та Центру українсько-європейського наукового співробітництва за методологічний супровід учасників заходу! Творимо сучасну культуру та науку України!

Навчально-науковий інститут

філософії та освітньої політики

Використано світлини Люблянського університету