Ми єдині і сильні! Ми переможемо!

Історія університету

Абітурієнтам

Головна / Новини / Події / Круглий стіл «Крим: 10 років спротиву»

Круглий стіл «Крим: 10 років спротиву»

   28 лютого 2024 року в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова відбувся круглий стіл «Крим: 10 років спротиву», присвячений 10 роковинам окупації Криму.

    Відкриттю наукового заходу передувала презентація виставки «Кримські татари» до 10 роковин спротиву окупації Криму, з якою усі охочі могли онайомитися на другому поверсі університету. Експозиція розповідала про історію кримських татар, починаючи з часу їхнього становлення в XIV столітті і до сьогоднішнього дня, про безстрашність кримських татар, які виступають за свої права та чинять ненасильницький опір проти окупації своєї батьківщини з боку російської федерації. Виставку було підготовлено Естонським інститутом прав людини і Кримськотатарським Ресурсним Центром.

 

krym 1

krym 2

   Зі вступним словом до присутніх звернувся ректор університету Віктор Андрущенко, голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, директор науково-дослідного центру «Інститут соціально-правових та політичних досліджень імені Олександра Яременка» Навчально-наукового інституту права та політології Костянтин Захаренко та голова Національної комісії зі стандартів державної мови Юлія Чернобров.

    Ректор Українського державного університету імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко висловив свою солідарність з усім кримськотатарським народом та зазначив про важливість проведення подібних заходів, пов’язаних з Кримом. «Кримськотатарський народ є одним з найкрасивіших народностей, що славиться своєю гостинністю та доброзичливістю. Несправедливо, що стільки років вони піддаються гонінням та переслідуванням… 2014 рік показав, що вони були одними з перших, хто підтримав територіальну цілісність України та виступив проти загарбницьких дій російської федерації. Ми маємо підтримувати та шанувати тих людей, хто продовжує чинити опір російській агресії», – зазначив Віктор Петрович.

krym 3

krym 4

   Ескендер Барієв та Віктор Андрущенко підписали меморандум між Українським державним університетом імені Михайла Драгоманова та Кримськотатарським Ресурсним Центром.

krym 5

   Під час роботи круглого столу виступили науковці, освітяни, правозахисники, державні службовці, журналісти, громадські діячі. Учасники дискусії обговорили питання, пов’язані безпосередньо із окупацією Криму, мітингом 26 лютого 2014 року, порушенням прав людини на півострові, та наголосили, що дуже важливо уже зараз аналізувати попередній досвід і готуватися до реінтеграції Криму.

     Інформація про захід у медіа:

https://qirim.news/news/Medzhlis-krymskotatarskoho-narodu-pershyy-khto-pidtrymav-suverenitet-Ukrayiny-v-Krymu-bariev

https://ua.krymr.com/a/news-udu-drahomanov-ktrts-memorandum-krym/32841296.html

Пресслужба університету