Ми єдині і сильні! Ми переможемо!

Історія університету

Абітурієнтам

Головна / Новини / Події / РОЗВИТОК РЕЛІГІЄЗНАВЧОЇ ОСВІТИ ТА НАУКИ

РОЗВИТОК РЕЛІГІЄЗНАВЧОЇ ОСВІТИ ТА НАУКИ

   26 жовтня 2023 року на Вченій раді УДУ імені Михайла Драгоманова відбулося урочисте підписання угоди про співпрацю з Державною службою України з етнополітики та свободи совісті.

   Документ підписали ректор університету, доктор філософських наук, професор Віктор Андрущенко та голова Державної служби, доктор філософських наук, професор Віктор Єленський.

derzslyzba 1

    Драгоманівський університет має давню історію партнерства з центральними органами влади, що регулюють політику у сфері релігії та етнополітики. Університет вже понад 20 років готує фахівців з релігієзнавства, значна кількість яких працює в органах влади та займається питаннями релігії та свободи совісті. Водночас нова угода спрямована не тільки на поглиблення співпраці у підготовці фахівців з релігієзнавства, а й при підготовці фахівців з політології, правознавства, історії, філології, оскільки Державна служба України з етнополітики та свободи совісті опікується не тільки питаннями релігії, але й регулює політику держави з питань національних меншин.

derzslyzba 2

   Виклики, що стоять сьогодні перед державою, насамперед пов'язані з військовою агресією росії проти України, мають і релігійний вимір: це питання об'єднання православних в Україні, антидержавницька діяльність певних релігійних організацій, супротив більшості релігійних організацій певним євроінтеграційним ініціативам. Специфіка релігійного законодавства в Україні, коли кожна релігійна громада є окремою юридичною особою, що зареєстровано місцевих органах  самоврядування, потребує фахівців в цих питань як в Києві, так і в обласних центрах та великих містах України.

   Іншим аспектом взаємодії університету та Держслужби з етнополітики та свободи совісті є підготовка  капеланів для війська, поліції, лікарень. Підготовка капеланів є комплексною та потребує залучення педагогічних кадрів різних спеціальностей: психологів, військових спеціалістів, богословів, юристів, медиків. Університет має всі можливості зробити комплексний підхід до навчання капеланів, маючи повний спектр фахової підготовки.

derzslyzba 3

Відповідно ДЕСС як стейкхолдер згідно з цією угодою визначається як практична база підготовки фахівців з релігії. Студенти університету будуть мати змогу під час практики стажуватися у відділах держслужби, знайомитися зі специфікою  взаємодії органів влади з релігійними організаціями.

Навчально-науковий інститут філософії

та освітньої політики