З Днем Конституції України!

Ми єдині і сильні! Ми переможемо!

Історія університету

Абітурієнтам

Головна / Новини / Події / ТЕАТР «ВАВИЛОН»: ФРАНКО-УКРАЇНСЬКИЙ ПРОЄКТ ТА ПОДОРОЖ У ПАРИЖ

ТЕАТР «ВАВИЛОН»: ФРАНКО-УКРАЇНСЬКИЙ ПРОЄКТ ТА ПОДОРОЖ У ПАРИЖ

   Поема «NOUS L`EUROPE BANQUET DES PEUPLES», а потім і однойменна п’єса сучасного французького письменника Лорана Годе була написана у 2019 році. В тому ж році на Авінйонському фестивалі режисер Ролан Озе поставив виставу. З початком повномасштабної війни в Україні митці вирішили, що цей матеріал варто використати для роботи з українським аматорським колективом. Вибір Ролана Озе зупинився на трупі Народного студентського театру «Вавилон» Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.

vavylon paryzh 1

20 листопада 2023 року театр «Вавилон» почав співпрацю у рамках франко-українського проєкту «Ми, Європа, бенкет народів» компанії ACTOPUS, компанії Roland Auzet, Кампуса Кондорсе, за підтримки Посольства України в Парижі, Українського культурного центру в Парижі, Кампус Кондорсе (Обервільє), Міської ради Парижу та Фонду Hippocrene.

vavylon paryzh 2

vavylon paryzh 3

   Вистава була оприлюднена 25, 26 травня 2024 року у Києві (Центр художньої та технічної творчості «Печерськ») та 6 червня 2024 року в Парижі (театр Конкорд). Ці заходи стали потужним європейським криком, зверненням до світу у виконанні молодих акторів та акторок. Як того і прагнув Ролан Озе, вона стала свідченням існування українського народу в політичному контексті, підкреслюючи, що Європа – це не лише географічне поняття, а й філософія, спадщина, яка може слугувати орієнтиром для майбутнього, вказуючи на важливість культурної ідентичності та історичних зв'язків.

vavylon paryzh 4

vavylon paryzh 5

   6 червня 2024 року стало особливим днем. Того вечора в паризькому театрі Конкорд ми зробили все для того, щоб Європа почула голос української молоді, хоч на хвилинку відчула те, що переживають українці щодня, і усвідомила, що ця війна стосується не лише України. Актори вийшли на сцену, щоб говорити з французьким глядачем про війну в Україні та про місце Європи в цій війні. На сцені актори передавали біль, який відгукувався в серці кожного з глядачів, нагадуючи про події в Маріуполі. Париж почув крик із Києва, почув і заплакав, почув і почав думати. Ми отримали овації від понад 500 глядачів, які аплодували і кричали "браво". Наші зусилля були виправдані, ми відчули щастя, яке має присмак поту і запах театральних куліс.

vavylon paryzh 6

    Це були неймовірні дні: море емоцій і незабутніх моментів. спілкування з науковцями та дослідниками французьких інститутів, обмін досвідом та ідеями, знаннями та культурою, можливість відвідати цікаві місця, зокрема наукову бібліотеку Campus Condorcet. Це новітня будівля, яка проєктувалася саме для потреб бібліотеки. Понад мільйон найменувань, з яких 80% у вільному доступі. Великий простір із індивідуальними кімнатами для роботи, комфортними робочими місцями, кабінетами для відвідувачів з дітьми, локаціями для відпочинку і відкритими терасами. З 2022 року в бібліотеці почав формуватися фонд українських видань, і хоча їх поки небагато, це початок великої справи.

   Театр «Вавилон» повернувся додому з новими знаннями, досвідом і великими сподіваннями на майбутнє, з вдячністю людям, які створили цей проєкт. І знову чекає свого глядача 27 червня о 18:30 на показі вистави «Ми, Європа, бенкет народів» в актовій залі гуманітарного корпусу УДУ імені Михайла Драгоманова.

vavylon paryzh 9

Особлива подяка нашим захисникам, які тримають на собі наш захист, оберігаючи Україну!

Театр «Вавилон»