З Днем Конституції України!

Ми єдині і сильні! Ми переможемо!

Історія університету

Абітурієнтам

Головна / Новини / Події / ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА КОЗАЦЬКОЇ ПЕДАГОГІКИ В КОНТЕКСТІ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ»

ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА КОЗАЦЬКОЇ ПЕДАГОГІКИ В КОНТЕКСТІ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ»

   29-30 травня 2024 року в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова за ініціативи громадської організації «Всеукраїнська федерація «Спас» та ректора університету, доктора філософських наук, професора, члена-кореспондента НАН України, академіка НАПН України Віктора Андрущенка відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Теорія і практика козацької педагогіки в контексті української національної ідентичності».

kozac pedag 1

   Організаторами конференції виступили Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», Український державний університет імені Михайла Драгоманова, ГО «Всеукраїнська федерація «Спас». Конференція проходила в змішаному форматі та зібрала понад 300 доповідачів і слухачів з усіх куточків України.

kozac pedag 2

   Урочисте відкриття конференції та пленарне засідання відбулося 29 травня, де доповідали представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді і спорту України, УДУ імені Михайла Драгоманова, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», ГО «Всеукраїнська федерація «Спас», Малої академії наук, Запорізької міської ради, представники закладів освіти і науки, громадських організацій.

kozac pedag 3

   Ідейним натхненником та модератором конференції виступив почесний президент Всеукраїнської федерації «Спас», доктор філософських наук, професор кафедри управління, системного аналізу та євроінтеграції Навчально-наукового інституту публічного управління та адміністрування УДУ імені Михайла Драгоманова Олександр Рябека, який наголосив на важливості козацької педагогіки в контексті козацького звичаю «Спас» як базової основи духовної підготовки української молоді. Олександр Григорович висловив велику шану і подяку духовному натхненнику, патріарху сучасної української козацької педагогіки професору, доктору педагогічних наук Юрію Руденку, який з 1987 року в УДУ імені Михайла Драгоманова за підтримки колективу університету розпочав дослідження і популяризацію козацької педагогіки.

   Вітання та щирі побажання плідної праці на користь української педагогічної науки від ректора університету Віктора Андрущенка передав проректор з наукової роботи, доктор фізико-математичних наук, професор Григорій Торбін, який наголосив на важливості існування сучасної української педагогіки на національній традиції виховання молоді.

kozac pedag 4

   Після проведення пленарного засідання конференція продовжила свою роботу по секціям за напрямками: концептуальні засади сучасної української педагогіки; відродження українських національних традицій в сучасній українській педагогіці; козацька педагогіка через призму козацького звичаю Спас; козацька педагогіка і сучасна педагогічна наука.

kozac pedag 5

kozac pedag 6

kozac pedag 9

kozac pedag 8

kozac pedag 7

kozac pedag 10

     Козацька педагогіка є однією з базових основ сучасної української національної педагогіки і потребує дослідження та впровадження її духовних основ в сучасну систему освіти. Тому конференцію вирішено проводити щорічно саме в альма-матер української педагогіки Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова.

Оргкомітет конференції