Головна / НОВИНИ / Події / Новини / Події / Освіта, наука та природа – ключові аспекти для сталого розвитку нашої країни

Освіта, наука та природа – ключові аспекти для сталого розвитку нашої країни

    19 жовтня 2023 року на базі Національного природного парку «Синевир» відбулась науково-практична конференція «Модернізація системи вищої освіти України під час війни та післявоєнної розбудови». У конференц-залі нацпарку було виголошено основні ідеї перспективного розвитку української освіти у вищій школі.

   Ректор університету, академік Віктор Андрущенко виокремив стратегеми, за якими має відбуватися поступ освіти у контексті української формули миру, зауваживши, що посилення ролі освіти у формуванні інтелектуального потенціалу нації загалом є стратегічним завданням нашої перемоги над ворогом, розбудови омріяної незалежної країни добра, миру, справедливості і свободи.

zakarpattya 1

  Директор нацпарку «Синевир» Микола Дербак підкреслив, що запорукою ефективної післявоєнної розбудови України є природоохоронна діяльність, Практичним підтвердженням цьому є діяльність Реабілітаційного центру бурого ведмедя, до якого мали можливість потрапити і драгоманівці, підтримавши колосальну роботу його працівників. Справді, надважливим сьогодні є збереження природи, а тому необхідною залишається реалізація проєктів з низки актуальних напрямів досліджень в екології й екологічній безпеці.

  Серед важливих аспектів, виокремлених на конференції, стали психолого-педагогічна підтримка учасників освітнього процесу та соціально-гуманітарні виклики в освіті під час війни та у післявоєнну розбудову, а також було наголошено на необхідності розширення й поглиблення подальшої співпраці між природоохоронною установою парку та університетом.

zakarpattya 2

zakarpattya 3

zakarpattya 4

zakarpattya 5

zakarpattya 6

  Безсумнівно, конференція та відвідини НПП «Синевир» дасть поштовх до знаходження нових шляхів співпраці задля розвитку освіти і науки та збереження навколишнього середовища для майбутніх поколінь.

   За ту важливу справу, яку виконують працівники нацпарку, від університетської спільноти ректор вручив їм нагороди, зокрема медаль «За наукові досягнення» отримав Микола Дербак, грамотами було відзначено Юрія Тюха, Лідію Суботу, Василя Росоху та Євгена Дербака.

   Делегація університету змогла також відвідати візит-центр НПП «Синевир» та дізнатися детальніше про територію нацпарку на прикладі макет-карти, ознайомитись з експонатами із Музею лісу і сплаву, макетами вузлів, споруд і пристосувань всього технологічного процесу заготівлі, сортування, зберігання і транспортування деревини у вигляді плотів-бокорів.

zakarpattya 7

zakarpattya 8

zakarpattya 10

   Завітали драгоманівці і до наукової бази «Синевир», директором якої є Анатолій Дербак. Саме тут проходять практику студенти багатьох спеціальностей, зокрема природничих. Практика є важливою складовою у становленні особистості як фахівця, а проходження її на цій базі дає можливість зануритися у безпосередню гущу природи з усім її біорізноманіттям.

zakarpattya 9

  Щиро дякуємо НПП «Синевир», його директору Миколі Дербаку та колективу за спільно проведений науковий захід та екскурсійну програму.

 Спільно наближаємо нашу перемогу та працюємо над перспективами розвитку у період післявоєнного відновлення нашої держави.

Пресслужба університету