Home / НОВИНИ / Події / Новини / Події / Тиждень психології на педагогічному факультету

Тиждень психології на педагогічному факультету

    На педагогічному факультеті пройшов Тиждень психології, в межах якого відбулася низка заходів.

    Розпочався він 24 квітня 2023 року з урочистого відкриття в актовій залі гуманітарного корпусу. На зустріч із нагоди відкриття завітав проректор професор Володимир Лавриненко, закцентував увагу на важливості роботи психологів та нагородив викладачів кафедри практичної психології – доцентів Ірину Євтушенко та Інну Лапченко, викладачку Юлію Бакку – Грамотами Ректора за вагомий внесок у розвиток кафедри та активну участь у проєктах та заходах педагогічного факультету.

tyzhden psyholog 1

tyzhden psyholog 2

   Координаторами виступили заступниця декана з роботи зі студентами Ірина Матвієнко та Студентський парламент на чолі з Анною Радченко.

  Професор Тарас Олефіренко, декан педагогічного факультету, висловив вдячність завідувачу кафедри практичної психології професорові Олександру Митнику, викладачам кафедри та студентам спеціальності 053 «Психологія» за їх неймовірну роботу та внесок у цей важкий час пандемії та війни. Наголосив на важливості такої цілеспрямованої та високопрофесійної роботи для забезпечення необхідної підтримки та допомоги у складних життєвих ситуаціях.

tyzhden psyholog 3

Декан запевнив, що ці зусилля сприяли не лише підвищенню рівня психологічної культури в нашій академічній спільноті, а й допомогли нашим студентам та викладачам у здоровому розвиткові та професійному зростанні. Адже професійна та людяна підтримка дозволяє нам залишатися міцними та позитивними в найскладніші моменти. Тарас Олексійович підкреслив: наскільки праця кафедри практичної психології неоціненна та надзвичайно важлива для нашого благополуччя та майбутнього, а також нагородив Грамотами Декана студентів із найвищим рейтингом за результатами заліково-екзаменаційної сесії спеціальності 053 «Психологія».    

                                tyzhden psyholog 4      tyzhden psyholog 5

                               tyzhden psyholog 6    tyzhden psyholog 7

  Завідувач кафедри практичної психології Олександр Митник у своєму виступі підбив підсумки роботи кафедри за останній рік, закцентував увагу на нових напрямах роботи та нагородив студентів, які посіли призові місця в олімпіаді з психології.

tyzhden psyholog 8

 Неймовірну атмосферу на відкритті створили ведучі – Даніїл Клягін, соліст Заслуженого академічного зразково-показового оркестру Збройних Сил України, та Анастасія Щербатюк, представниця Студентського парламенту. Анастасія проінформувала глядачів, що спів у психології може мати значний вплив на емоції та почуття людини. Відомо, що музика загальнолюдська потреба, яка може викликати різні емоції у людей. Дослідження показують, що спів може викликати фізіологічні зміни, такі як зниження рівня стресу та збільшення рівня ендорфінів, що зменшує біль та підвищує відчуття щастя. Даніїл же виконав свою авторську чуттєву пісню "Молю" . Відео можна переглянути за покликанням: https://youtu.be/PUZO6T6Fr_A

tyzhden psyholog 9

   На зустріч змогли завітати підполковник Володимир Тітяєв – заступник командира військової частини з морально-психологічного забезпечення, а також випускниця спеціальності 053 «Психологія», головний спеціаліст Управління освіти Шевченківської РДА м. Києва Наталія Гриценко.

tyzhden psyholog 10

Доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри психології Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Олександр Сафін зміг передати онлайн кілька вітальних натхненних слів для молоді.

    У межах Тижня психології відбулися майстер-класи:

1. «Стрес: як подолати та адаптуватися» (Чанчиков Ілля). На майстер-класі учасники дізналися як долати стрес та ефективно справлятись з кризовими станами. На занятті було презентовано різноманітні техніки подолання й відновлення від складних переживань. Учасники визначили свої базові опори, які їм стануть у нагоді в майбутньому.

2. «Психологічний кабінет як чинник забезпечення ефективної роботи психолога у збереженні психічного здоров’я народу України», де в онлайн-форматі з кабінету психолога педагогічного факультету Ілона Рашковська презентувала інструментарій роботи психолога, функції психологічного кабінету як осередка для здійснення ефективного психологічного консультування, продемонструвала частину консультативної роботи з клієнтом.

3. В офлайн-форматі Ілоною Рашковською було проведено майсте-клас, на якому розглянули ефективні сучасні техніки та методики.

4. Майстер-клас «Засоби подолання професійного вигорання» (Сергата Інеса), де було презентовано феномен «професійного вигорання», його причини та симптоми. Учасники визначили свій рівень професійного вигорання. На занятті було розкрито засоби, за допомогою яких можна ефективно підтримувати баланс між роботою та особистим життям, розвивати навички емоційної стійкості, що сприятиме подоланню професійного вигорання.

5. Майстер-клас «Особливості спілкування з дітьми, які пережили травматичну подію» (Євтушенко Ірина) - окреслено особливості переживання травматичних ситуацій дітьми, особливості спілкування з ними у родині та освітньому середовищі. Також на занятті були представлені методи роботи щодо подолання наслідків впливу травматичної події.

   27 квітня 2023 року в межах Тижня психолога у Національній бібліотеці України для дітей відбулася профорієнтаційна зустріч «Діалог з психологом: задача з багатьма невідомими» для старшокласників київських шкіл. Захід проводила доцент кафедри практичної психології Ортікова Наталія зі студентами 1 курсу спеціальності 053 «Психологія» Деркач Катериною (староста 14прпс групи) та Маковською Анастасією (15прпс група). У межах зустрічі учні 10-х класів познайомилися з професією психолога, змогли розширити уявлення про себе, свої якості, уточнити свої професійні бажання, здібності, можливості.

tyzhden psyholog 11

  Крім того, впродовж усього тижня на педагогічному факультеті працював кабінет психолога, де викладачі Ілля Чанчиков, Інеса Сергатій, Юлія Бакка та студенти кафедри практичної психології Андрій Бреян, Діана Адамюк, Катерина Рибам надавали безкоштовну психологічну консультацію.

Педагогічний факультет