Home / НОВИНИ / Події / Новини / Події / Відкриття історично-соціального проєкту «СтуденТИ»

Відкриття історично-соціального проєкту «СтуденТИ»

   28 березня 2023 року у Всесвітній день історика відбулося відкриття виставки у межах історично-соціального проєкту «СтуденТИ». Орагнізатором якої стали Студентський парламент історичного факультету (голова – Марцинюк Анастасія), Наукове товариство студентів та аспірантів історичного факультету (голова – Вікторія Шумило), Студентський парламент гуртожитку №4 (голова – Карпунь Наталія та заступниця Довга Катерина) за сприяння керівництва факультету (декан – Тетяна Мелещенко) та ректора університету Віктора Андрущенка.

vystavka istoryky 1

   З вітальним словом виступили в.о. ректора, проректор УДУ імені Михайла Драгоманова професор Григорій Торбін. Модераторкою заходу була в.о. декана історичного факультету професорка Тетяна Мелещенко.

vystavka istoryky 2

    Про проєкт та виставку, що стала її початком, розповіли ініціатори самої ідеї – голова студентського парламенту Анастасія Марцинюк та член НТСА факультету, куратор виставки, аспірант Микола Петриченко.

vystavka istoryky 16

   Приємною несподіванкою стала зустріч з тими, хто сьогодні захищає нас на передовій, наш випускник, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров та студент Ярослав Савченко, які подякували за підтримку, за те, що у повсякденності рутинного життя не забуваємо про війну і робимо все, що залежить від кожного з нас для наближення нашої перемоги.

vystavka istoryky 7

vystavka istoryky 8

    Проректори, декани, завідувачі кафедр, викладачі, студенти, учні шкіл завітали на виставку. Відвідувачам представляли її експонати студентки Вікторія Шумило та Софія Іжук, провели екскурс в історію і нагадали, яку лепту внесло студентство у боротьбу за незалежність у боях під Крутами, Революції на граніті, Помаранчевій та в Революції Гідності і про ту, яку робить сьогодні, віддаючи своє життя за свободу, справедливість і можливість жити під мирним небом на рідій землі майбутнім поколінням українців. Тим, хто повернувся на щиті, хто став героєм і назавжди залишився у наших серцях, створено окрему алею пам’яті.

vystavka istoryky 11

vystavka istoryky 12

vystavka istoryky 3

vystavka istoryky 5

vystavka istoryky 6

vystavka istoryky 10

  В залі артпростору SKLO організовано експозицію, що складається з трьох тематично пов'язаних війною частин:

  • «Екскурс в історію боротьби студентства за Україну», де представлені історичні факти та документальні матеріали, що стосуються участі студентів в боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України в минулому. 
  • « "Присутні" студенти університету імені Михайла Драгоманова» – присвячена вшануванню пам'яті студентів, які загинули захищаючи Батьківщину.
  • «Воїни» – частина експозиції про студентів, які наразі захищають нашу країну.

 vystavka istoryky 13

vystavka istoryky 14

vystavka istoryky 15

   Одразу після відкриття виставки для відвідувачів було організовано лекторій «Історія створення та діяльність організації «Поклик Яру», лектором якої був Ілля Мар’ян, координатор організації «Поклик Яру». Ілля поділився інформацією про основні напрямки та особливості діяльності організації, а також розповів про роль нашого випускника, загиблого воїна з позивним «Історик» Павла Наконечного у створенні організації. З особливою цікавістю слухали розповідь юні відвідувачі – учні гімназії № 178, які прийшли на виставку зі своїм наставником, вчителем, класним керівником, завучем і нашим випускником Іллею Ленніком.

Пресслужба університету