Home / НОВИНИ / Події / Новини / Події / Зустріч із Анастасією Магазовою – кореспонденткою в Україні німецької газети DIE TAGESZEITUNG

Зустріч із Анастасією Магазовою – кореспонденткою в Україні німецької газети DIE TAGESZEITUNG

   27 березня 2023 року на факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка завітала Анастасія Магазова, кореспондентка в Україні німецької газети Die Tageszeitung, щоб поділитися зі студентами спеціальності «Журналістика» досвідом висвітлення новин за кордоном. 

   Анексія Криму, початок російсько-української війни на Донбасі 2014 року, українські реалії до і після повномасштабного вторгнення рф в Україну – саме таку інформацію пані Анастасія вже дев’ять років збирає і доносить не тільки до наших співвітчизників, а й до німецького читача. 

zustrich 1

    На початку зустрічі гостя розповіла про те, чому саме обрала шлях журналіста і кореспондента, як відбувалося її становлення і формування в цій професії. У другій частині зустрічі студенти ставили запитання. Багаторічна практика в царині воєнної і міжнародної журналістики дозволили пані Анастасії розкрити перед студентами широку палітру тем, пов’язаних із особливостями представлення українських новин за кордоном. Поговорили про необхідність врахування різних ментальних, культурних, історичних контекстів народів; про способи подання інформації – перевіряння фактів, аргументацію, посилання на авторитетні медіа; можливості інформування про війну в Україні як прямо, так і опосередковано - через мотиви, які стосуються загальнолюдських цінностей, питань мистецтва, екології тощо.

    Наприкінці промовиця наголосила на тому, наскільки потрібно зараз доносити інформацію про Україну до європейців. Це часто буває непросто, але дуже потрібно. І левова частка зобов’язань тут саме на плечах журналістів.

zustrich 2

   Відзначимо, авдиторія була дуже мотивована до сприймання цієї інформації. Від початку ця зустріч і планувалася як своєрідна фахова консультація: з 18 березня студенти укрфілу розпочали проєкт співпраці зі студентами-журналістами Ганноверського університету прикладних наук і мистецтв (Hochschule Hannover), у межах якого вони розвивають скіли міжкультурної комунікації й журналістські навички висвітлення новин у своїй країні на закордонну аудиторію.

   Зустріч пройшла цікаво, динамічно, була дуже корисною й інформативною для всіх присутніх. Велика кількість прикладів, корисні поради, атмосфера живого, невимушеного професійного полілогу – все це запам’ятається і викладачам, і студентам.

zustrich 3

zustrich 4

Факультет української філології та

літературної творчості імені Андрія Малишка