Home / Новини / Події / Освіта завжди на часі! Продовжуємо реалізацію проєкту «Педагогічна Конституція Європи»

Освіта завжди на часі! Продовжуємо реалізацію проєкту «Педагогічна Конституція Європи»

    17 травня 2024 року в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова відбулася соціально важлива освітня подія – засідання Міжнародної асоціації ректорів педагогічних університетів Європи.

 

asociacia 1

   На захід завітали ректори, проректори та інші представники 18 університетів Європи з 7 країн, зокрема Литви, Латвії, Молдови, Польщі, Німеччини, Фінляндії, а також наукових установ, громадських організацій, медіа, аби продовжити реалізацію амбітного проєкту, спрямованого на поглиблення Лісабонських і Болонських домовленостей, зокрема в частині формування аксіологічної платформи освітньої системи Європи.

asociacia 2

З вітальним словом до присутніх на засіданні звернувся генеральний директор Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України Павло Білаш.

asociacia 3

Лист-вітання членам Асоціації від Міністра освіти і науки України Оксена Лісового озвучив на засіданні проректор з наукової роботи Григорій Торбін.

asociacia 4

Привітання та слова підтримки щодо реалізації важливого для майбутнього суспільства проєкту делегував заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

asociacia 5

Думку щодо ситуації в освіті та її подальшого розвитку від студентського загалу університету виголосила голова Студентського парламенту університету Дар’я Жукова.

asociacia 6

    На початку засідання до його учасників звернувся президент Асоціації, ректор УДУ імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко, підкресливши: «Підтримуючи й високо оцінюючи героїчні оборонні звитяги українських Збройних Сил, потужні санкції проти агресора, ми апелюємо до здорового розуму, сили духу, науки і культури, сили людської єдності та інтелектуальних чеснот, завдяки яким народи світу завжди неухильно піднімались сходинами прогресу. Звісно, для перемоги потрібна зброя, військовий вишкіл тих, хто знаходиться на передовій, підтримка міжнародної спільноти. Однак перемагає не тільки зброя. Перемагає людина – озброєна, міцна духом, запліднена всіма людськими чеснотами. Підготовка такої людини є надзавданням цивілізації. Основне навантаження за реалізацію цього завдання покладається на вчителя, діячів освіти, науки і культури, а особливо на ректорів університетів, які готують ефективного вчителя. У цьому полягає на сьогодні наша історична місія, й ми маємо її виконати з честю».

asociacia 7

asociacia 1f

У ході роботи було представлено та обговорено звіт про діяльність Міжнародної асоціації ректорів педагогічних університетів Європи (2011-2024 рр.), проведено вибори правління Асоціації та дискусію задля визначення подальших напрямків її роботи під час війни в Україні, розпочатої російською федерацією, та на період відбудови в Україні, оновлено редколегію наукового журналу «Європейські педагогічні студії».

asociacia 8

asociacia 10

Серед гостей Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Огризко, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Кіпр (2012-2019 рр.) Борис Гуменюк, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Греції (2005-2010 рр.) Валерій Цибух, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Білорусь (2010-2011 рр.) Роман Безсмертний, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Італійській Республіці та Республіці Сан-Марино (1997-1999 рр.) Володимир Євтух.

asociacia 11

Активними учасниками дискусії стали президент НАПН України Василь Кремень; віце-президент НАН України, директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф. Кураса НАН України Олег Рафальський; почесний професор в галузі зв’язків з громадськістю, член Наглядової ради університету, почесний професор університету (Німеччина) Моріц Гунцінгер; ректор Державного педагогічного університету імені Йона Крянге (Молдова) Олександра Барбанягре; професор Академії спеціальної педагогіки імені Марії Гжегожевської, її багаторічний очільник, почесний професор університету (Польща) Ян Лащик; ректор Університету Вітовта Великого (Литва) Юозіс Агутіс; заступник декана факультету освіти, психології та мистецтва Латвійського університету (Латвія) Занда Рубене та ін.

asociacia 12

asociacia 13

asociacia 14

asociacia 15

asociacia 16

asociacia 17

asociacia 18

asociacia 19

asociacia 20

На заході було також представлено книгу «Як російський інформаційний корабель пішов на …», видану за підтримки Міністерства культури та інформаційної політки у видавництві «Саміт-Книга».

asociacia 21

    Учасники зборів засудили агресію росії проти України і всього цивілізованого світу та звернулися до країн світу з вимогою припинити агресію, повернути Україні окуповані території і встановити мир.

   Основним завданням Асоціації залишається пошук спільних засад складної архітектури професійної підготовки педагогів Європи і світу. Першочерговим завданням залишається імплементація Педагогічної Конституції Європи та розробки спільних програм з основних предметів магістерської підготовки майбутніх педагогів.

  Об’єднуємо зусилля, консолідуємо науково-педагогічний загал для формування нової духовної платформи життєтворчості, нового гуманістичного світогляду для майбутнього України після перемоги над злом, насильством і несправедливістю.

   Більше фото на сторінці у фейсбуці https://www.facebook.com/udu.dragomanova?locale=uk_UA

Пресслужба університету