Home / Новини / Події / УДУ імені Михайла Драгоманова підписав угоду про співпрацю з польським з Akademia Sztuki Wojennej

УДУ імені Михайла Драгоманова підписав угоду про співпрацю з польським з Akademia Sztuki Wojennej

    З 13 по 16 червня 2023 року представники Українського державного університету імені Михайла Драгоманова – деканеса історичного факультету професор Тетяна Мелещенко та її заступниця з наукової роботи і міжнародної діяльності Ольга Перепелюк – здійснили робочу поїздку до Варшави, де 14 червня підписали угоду про співпрацю з Akademia Sztuki Wojennej.

   З українського боку за дорученням ректора, академіка Віктора Андрущенка угоду підписала Тетяна Мелещенко, a з польського – проректор, доктор суспільних наук, полковник Dariusz Majchrzak. Учасниками процедури підписання були заступниця декана історичного факультету Ольга Перепелюк, заступник директора Інституту військової історії Katarzyna Stelmasiak, завідувач кафедри військової історії та оборонних досліджень Dariusz Rogut, доктор Franciszek Dąbrowski, секретарі дирекції Katarzyna Saboń, Jakub Chłopik та ін.

ist polshcha 1

    Після підписання угоди польським колегам було презентовано 2-томник «Організоване суспільство» авторства нашого ректора, академіка Віктора Андрущенка.

ist polshcha 2

   Щиру подяку висловлюємо співробітникам Інституту військової історії і особливо директору доктору Jozef Kozlowski за активне сприяння організації підписання угоди. Це розширює можливості для спільної діяльності. Один з напрямків – це наукові дослідження і консультування. Конкретні кроки у цьому намітили з аналітичним центром дослідження безпеки країн пострадянського простору. Обмінялися ідеями, міркуємо над спільною організацією конференції та публікаціями у поважних польських наукових часописах. Будемо сприяти поширенню теми України у європейському науковому дискурсі.

ist polshcha 3

   15 червня мали честь бути присутніми поряд з високими гостями на чолі з заступником міністра, віцепрезидентом Національної ради з телерадіомовлення Agnieszką Glapiak, великою кількістю генералів, керівним складом Міністерства національної оборони, представниками військових підрозділів та установ на святкуванні Дня академії. З цієї нагоди напередодні передали вітальну адресу від ректора Віктора Андрущенка та всього колективу нашого університету.

ist polshcha 4

    У ці дні наші колеги зорганізували нам пізнавальні екскурсії. Емоційно і психологічно важкою, а відтак вражаючою стала екскурсія (зорганізована паном Franciszek Dąbrowski) до варшавської цитаделі та музею Катинського злочину з експозицію, де представлено сотні й тисячі артефактів закатованих і розстріляних радянською владою поляків у Катині, Харкові, Биківні, Мідному. Багато імен знайдено, але багато ще так і залишаються невідомими. Висновок страшний – життя людини для тоталітарного режиму нічого не вартує. Назва держави і керівники змінюються, а політика знищення і терору людини є основою існування російської імперії зла.

    Вдячні Pavel Piotrovski, який провів нам екскурсію містом та королівським палацом, що мало професійне спрямування, актуальне для істориків.

ist polshcha 5

   Отже, перші кроки зроблено, співпрацю формалізовано, тепер будемо реалізовувати угоду. Віримо, що наша діяльність буде дієвою і взаємокорисною!

Історичний факультет