Home / НОВИНИ / Події / Новини / Події / Вітаємо з завершенням стажування в університеті Гронінгену Драгоманівського аспіранта Ростислава Чайки

Вітаємо з завершенням стажування в університеті Гронінгену Драгоманівського аспіранта Ростислава Чайки

   Успішно завершилось стажування аспіранта зі спеціальності 053 Психологія УДУ імені Михайла Драгоманова Ростислава Чайки в університеті Гронінгену (www.rug.nl), фінансоване за грантом Європейської програми підтримки українських науковців MSCA4Ukraine (https://sareurope.eu/msca4ukraine)

   Під час стажування було проведено дослідження, в якому взяло участь 250 українських IT-спеціалістів. Досліджувався вплив стресу, викликаного війною і копінг мехінізмів його подолання на кар’єрні результати українських IT-спеціалістів.

   У результаті реалізованого дослідницького проєкту адаптовано та валідовано вісім сучасних опитувальників з психології кар'єри українською мовою. Також підготовлено загальний звіт для учасників дослідження, який можна завантажити - https://drive.google.com/file/d/1vl0LhMGw6df7tzJSdOYsTo8xHe7j8pSA/view?usp=sharing

   Надано персональні рекомендації учасникам дослідження з поліпшення управління стресом, викликаним війною. Підготовлено рекомендації для Єврокомісії та Міністерства цифрової трансформації України. Готується до публікації в провідних міжнародних журналах п'ять статей за результатами дослідження. Встановлено контакти з європейськими дослідницькими мережами, котрі дадуть можливість університету в подальшому брати ширшу участь в міжнародних сумісних грантових проєктах та дослідженнях.

    Завдяки європейським фондам на дослідження та реалізованому механізму залучення учасників дослідження вдалось переказати 87600 грн благодійному фонду «Повернись Живим».

   Програма Європейської Комісії MSCA4Ukraine реалізується консорціумом, до складу якого входить європейське відділення організації  «Науковці в небезпеці» (Scholars at Risk Europe), що розташоване в Університеті Мейнут (Maynooth University), Ірландія (координатор проєкту), німецький Фонд Александра фон Гумбольдта (Alexander von Humboldt Foundation), Асоціація європейських університетів (European University Association), за участі асоційованих партнерів – французької національної програми «ПАУЗА» (PAUSE), що здійснюється на базі Коледжу де Франс (Collège de France), а також глобальної мережі «Науковці в небезпеці» (Scholars at Risk Network). MSCA4Ukraine є частиною Програми Дій Марії Складовської-Кюрі (Marie Skłodowska–Curie Actions) програми Horizon Europe.

MSCA4Ukraine

   Стажування стало ще одним кроком до розширення співпраці нашого університету з європейським дослідницьким простором як спільним майданчиком країн-членів ЄС та асоційованих країн. Завдяки проведеній роботі і встановленим контактам з європейськими дослідницькими колами ще більше науковців нашого університету зможуть взяти участь у міжнародній дослідницькій співпраці.